Hoe lees ik mijn meterstanden af?

Er zijn verschillende soorten meters. Hieronder beschrijven wij hoe je de meest voorkomende meters afleest.

Elektriciteitsmeter met één telwerk:
Bij een analoge elektriciteitsmeter met één telwerk (enkeltarief) hoef je alleen deze waarde door te geven. Staat er een cijfer achter de komma, dan hoef je deze niet door te geven.

Elektriciteitsmeter met twee of meer telwerken:
De telwerken van een elektriciteitsmeter met twee telwerken bevinden zich boven of naast elkaar. Elektriciteit 1 (T1) is het bovenste of linker telwerk. Elektriciteit 2 (T2) is het onderste of het rechter telwerk. Staat er een cijfer achter de komma, dan hoef je deze niet door te geven.

Elektriciteitsmeter met digitale meter of slimme meter:
Er zijn drie soorten meters met elektronische telwerken:

  • Alle standen worden tegelijk op één display getoond. Noteer alle standen, ook als deze 0 zijn. Voor elke stand staat een nummer voor welk telwerk de stand is.
  • De standen worden één voor één op de display getoond. Noteer alle standen, ook als deze 0 zijn. Bovenaan in de display wordt weergegeven voor welk telwerk de stand is.
  • Er wordt één stand op de display getoond. Met de knop op de meter kunt u de verschillende standen één voor één oproepen. Noteer alle standen, ook als deze 0 zijn. Bovenaan in de display wordt weergegeven voor welk telwerk de stand is.

Gasmeter:
Voor gasmeters dien je alle cijfers voor de komma, inclusief de nullen voorafgaand aan dit getal, door te geven. De drie cijfers achter de komma (in het rode vlak) hoef je niet door te geven. Let op dat je niet de standen van je watermeter doorgeeft. De watermeter is vaak rond, terwijl de gasmeter rechthoekig is en vaak op een grote metalen kast zit.