Sfeerverslag 1-jarig bestaan Noordelijk Lokaal Duurzaam

Op zaterdag 13 juni 2015 vierde Noordelijk Lokaal Duurzaam het feit dat zij een jaar geleden startte met het leveren van lokale duurzame energie met een eigen feestelijk inspiratie-evenement in De Melkfabriek in Bunne. Samen met zoveel mogelijk van onze energiecoöperaties, betrokkenen en sympathisanten genoten we van een inspirerend en gevarieerd programma.

De locatie van het feestje had niet symbolischer uitgekozen kunnen worden. De voormalige Melkfabriek in Bunne was in het verleden niet alleen een bloeiende coöperatie geweest - die efficiënt hergebruikt werd als ‘evenementenfabriek - het gebouw stond ook nog eens aan een wegsplitsing, waarvan de wegen respectievelijk naar Friesland, Groningen en Drenthe leiden.

Het was er goed toeven die zaterdag de 13e juni. De centrale zaal was net groot genoeg om  alle deelnemers te kunnen bergen. Bestuurslid Pieter Wittenberg was dan ook zichtbaar trots op de betrokkenheid die de leden van de coöperaties hier uitstraalden. "Maar, beklemtoonde hij in zijn openingsspeech, we zijn er nog niet. Het moet nog beginnen. We hebben inmiddels zo'n 2.500 huishoudens als klant…daar moet toch zeker nog een nul achter willen we een factor van belang worden in het energielandschap hier”.

inspiratie-evenement met Foppe de Haan

Gastspreker Foppe De Haan, de legendarische voetbalcoach van sc Heerenveen en Jong Oranje, was snel klaar over energie. Zijn vrouw had gezegd dat ze zonnepanelen op het huis wilde hebben en daar had Foppe zich volgzaam bij neergelegd omdat het geld opleverde. Dat was anders in zijn coachwerk. “Je hoort niet in een winnend team als je je jezelf niet voortdurend wil verbeteren”, stelde hij met klem. Dat geldt voor voetbal, maar zeker ook voor de beweging die jullie willen zijn. Hij illustreerde dat uiteraard op onnavolgbare wijze met een carrousel aan hilarische anekdotes.

Aan Henny van der Windt, universitair hoofddocent en voorzitter van de Science and Society Group van de RuG, de opdracht om de workshops en lezingen die vervolgens op het programma stonden in te leiden, te duiden en het grotere verband te laten zien, waarin al die grote en kleine coöperaties in het Noorden spelers kunnen worden van het winnend team van de ‘energie-league'.

Daar waren drie workshoprondes van 25 minuten voor uitgezet. En de keus was lastig, want zowel de variatie als de kwaliteit was groot. Koos je voor informatie over het project ” Zonnepanelen voor huurders” van Grunneger Power of voor het studenteninitiatief van SAMEEN, die dorpsbewoners een gezellige avond biedt waarop de meegenomen waterkokers van thuis in een gezamenlijke opstelling worden doorgelicht op energieverbruik? Koos je voor een uitleg van de SDE+- of postcoderoosregeling of voor de presentatie van het collectief EAZ Wind, dat aantoonde dat windenergie op kleine schaal toch rendabel kan zijn? De ‘groeipanelen’ van Duurzaam Balinge? De inzet van social media voor de bekendheid in je dorp? Hoe je energietransitie in kan zetten voor het behoud van je dorp? Hoe andere partijen, zoals ODE Decentraal, je daarbij kunnen helpen?

En of  je nu huiswaarts keerde met alle ins en outs van een SDE+ regeling voor een zonneweide of het idee om een waterkokertje mee te nemen op je dorpsavond: iedereen ging geïnspireerd en vol nieuwe duurzame ideeën naar huis. Met dit team in de melkfabriek had Foppe zelfs het EK kunnen winnen!