Waar komt onze groene stroom vandaan?

Noordelijk Lokaal Duurzaam levert 100% groene stroom van bronnen uit heel Noord-Nederland. Zoals bijvoorbeeld van de aangesloten energiecoöperaties die een zonnedak of dorpsmolen hebben en van zonnedaken en windmolens van boeren uit de regio. Op dit moment leveren wij de stroom van de onderstaande lokale energieproducenten. De aankomende tijd zullen hier meer bronnen aan worden toegevoegd, omdat steeds meer coöperaties projecten zullen opleveren die groene stroom aan ons leveren:

 • De zonneweide op Ameland, waarvan de Amelander Energie Coöperatie (AEC) mede-initiatiefnemer en mede-eigenaar van is. Het 10 hectare grote zonnepark in het weiland naast het lokale vliegveld bestaat uit ruim 23.000 zonnepanelen. Met een capaciteit van 6 megawatt is het zonnepark (voorlopig) het grootste van Nederland! De verwachte opbrengst van het zonnepark bedraagt 5,6 GWh/jaar (oftewel 5.600.000 kWh per jaar). Dat is goed voor het elektriciteitsverbruik van zo'n 1.700 huishoudens.

 • Zonnedak Landgoed Scholtenszathe Klazienaveen-Noord in Drenthe. Landgoed Scholtenszathe is in 1998 ontstaan uit de omvorming van de voormalige Maatschappij Klazienaveen. Op dit moment omvat het bedrijf een oppervlakte van ca. 1.000 hectare. Ongeveer 300 hectare van deze oppervlakte is vanaf 1998 ingeplant met bos en heeft haar agrarische functie verloren. De rest is in gebruik voor de teelt van een verscheidenheid aan akkerbouwgewassen.

  In de zomer van 2013 is een start gemaakt met de aanleg van het zonne-energie park. Ruim 4.600 zonnepanelen zijn geplaatst op 8.880 m2 dakoppervlak. Samen goed voor een productie van 1.300 MegaWattuur per jaar. Dit alles volgens de gedachte om meerwaarde te creëren voor mens, natuur en onderneming. Scholtenszathe levert aantoonbaar betrouwbare producten van hoge kwaliteit, met een minimale belasting van mens en milieu. Kortom: bestendige relaties, (h)eerlijk voedsel en een goed gevoel.

  foto zonnedak landgoed scholtenszathe

 • Het zonnedak van biologisch melkveebedrijf Maatschap Bouma in Grou. Maatschap Bouma is een familiebedrijf uit Grou (Friesland) dat al sinds 1987 biologische melk levert. Het land wordt gevoed met eigen mest. De koeien krijgen geen antibiotica, gaan zo vaak als mogelijk de wei in en krijgen voeding met zo veel mogelijk grondstoffen van eigen land. Naast 80 hectare grasland bij huis, waar zo’n 135 koeien en 90 stuks jongvee staan, beheert de familie 40 hectare natuurland. Het dak van hun schuur hebben zij volgelegd met zonnepanelen. De zonnepanelen hebben samen een capaciteit van ca. 146KWp, goed voor een opbrengst van zo'n 140.000 kWh.
 • Windmolens op het erf van de familie De Groot en van de familie Meulendijks aan het Klutenpad bij Creil. Beide windmolens leveren elk 1,5 miljoen kWh op. Voor de beeldvorming: dat is goed voor de stroomvoorziening van zo'n 400 huishoudens op jaarbasis.
 • Windturbine Bakker, Bierum in Groningen. Bakker Bierum is een landbouwbedrijf dat sinds 1964 gevestigd is in het Groningse Bierum. Het bedrijf exploiteert ongeveer 600 hectare met diverse gewassen. Daarnaast houdt de familie Bakker zich sinds de jaren 90 actief bezig met windenergie, dat in akkerbouwkringen ook wel wordt aangeduid als ‘het vijfde gewas’. In 2009 heeft het bedrijf de windturbine Enercon E82 met een capaciteit van 3 MW laten bouwen. Deze zorgt een productie van ca. 8.000 MWh per jaar, genoeg om meer dan 2.000 huishoudens van schone elektriciteit te voorzien.

  windmolen bakker bierum

 • In Feerwerd liggen in totaal 240 zonnepanelen op het dak van veevoederbedrijf Keizer Feerwerd aan de Torensmaweg. Het gezamenlijke zonnedak is een initiatief van bewoners uit Garnwerd. De opbrengst van de wederverkopersvergoeding gaat naar een gezamenlijk gekozen doel. Mogelijk is dat een duurzaam project van basisschool de Kromme Akkers. Bij de uitvoering zijn bedrijven uit de regio betrokken, zoals zonnepanelenleverancier Enie. Door zelf energie op te wekken leveren de bewoners een bijdrage aan de werkgelegenheid in eigen regio en de leefbaarheid van het dorp.
  energiecoöperatie Garnwerd